Andráshida

Andráshidáról

Andráshida neve arra utal, hogy egy András nevű személy itteni birtokán hidat vezetett át a Zalán. A forrásokban 1426-ban tűnik föl. A 18. század elején a boldogfai Farkas család rendelkezett birtokkal Andráshidán, és később a nemesvitai Viosz, nemesnépi Marton és farkaspatyi Farkas családok szerepelnek a 19. századi kataszterekben.[1] Később, a boldogfai Farkas család “visszatér” Andráshidára az 1870-es évek elején a nemesnépi Marton Zsófia (1842-1900) és boldogfai Farkas Ferencz (1838-1908) közötti házasság kötés után.[2]

Fontos szerepet tölt be a közlekedésben, hiszen a 76-os út várost elkerülő szakasza is érinti, valamint itt található Zalaegerszeg repülőtere, Zalaegerszeg-Andráshida repülőtér. A megújult Zalaegerszeg-Andráshida repülőtér Zalaegerszeg város központjától 10 percre a Gébárti-tótól északnyugatra található. A repülőtér már az 50-es években üzemelt, mint a magyarországi polgári repülőterek egyike. Később a Szovjet haderő egyik lokátorbázisa lett, míg végül a szovjetek 1990-ben végleg elhagyták. Ezután került előbb állami kezelésbe, később városi tulajdonba a terület.

A településen belüli rangját jelöli, hogy csatolt települések közül, Csácsbozsokon kívül, itt maradt meg egyedül a régi általános iskola, az Öveges József ÁMK, amely egyben óvodaként is üzemel.

A városrésznek NB III-as szintű labdarúgó csapata van, amely a ZTE FC fiókcsapata. Az itteni sportcentrum minőségét mutatja, hogy az utánpótlás női Európabajnokságon is rendeztek itt mérkőzéseket.